Доцент от Аграрния университет в Пловдив е злоупотребявал по ПРСР » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Доцент от Аграрния университет в Пловдив е злоупотребявал по ПРСР

Акценти

  • Ученият бил съдружник с Тодор Батков във винарна "Любимец"

Учен от Аграрния университет в Пловдив изгърмя с къщата си за гости.

Това е доц. д-р Илиян Желязков. Той вече е върнал субсидията от 309 264 лв. на Държавен фонд „Земеделие“, съобщава „Марица“.

За преподавател от университет в Пловдив, който се е облагодетелствал от Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по ПРСР, се заговори още през месец май. По време на правителствено заседание бившият вече земеделски министър Румен Порожанов обяви, че това е първият, хванат с подобни злоупотреби.

Доц. Желязков работи в Катедра „Земеделие и хербология“. Неговата къща за гости в село Върбен е проверена преди 4 години. Тогава одиторите откриват, че тя не е обявена никъде като такава и в нея са регистрирани едва четирима гости, трима от които – в деня на проверката.

С отпуснатите европари са закупени и три автомобила с висока проходимост. Ползваното е било за лични цели. Проектът е подаден от компания с капитал от 5 хил. лв. Там Илиян Желязков е бил съдружник, а днес е притежание на сина му.

По същата мярка са отпуснати други 389 022 лв. на фирма, управлявана от брата на Желязков. Те са отишли в имот, съседен по скица на този на доцента. На практика се оказва, че един и същи обект е получил два пъти субсидии по ПРСР.

Кандидатстването на Желязков за европари обаче не свършва дотук. Чрез своето дружество той е спечелил още два проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“. Единият е за черешова градина от 89 дка, а другият – за втора овощна градина с череши от 73 дка.

Регистрите показват, че доцентът има дял в пет фирми, но преди това е участвал в още шест. Бил е собственик на винарна „Любимец“, където съдружник е бизнесменът Тодор Батков. Желязков е участвал и във фирма „Био хип“, която се занимава с отглеждане на лозови, овощни и други трайни насаждения. По-късно тя е продадена на банкера Илия Кирчев.

Проверка в Интернет сочи, че днес къщата за гости и спорт в село Върбен наистина функционира. Има си собствен сайт и се рекламира в други портали. Гостите могат лично да берат рози, череши и сини сливи, да изучат практиките на лозарството и дори да вадят мед.

 

За автора

Сродни публикации