Очакваме 398 хил. евро компенсации за фермери заради руското ембарго » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Очакваме 398 хил. евро компенсации за фермери заради руското ембарго

Няма предвидени отделни компенсаторни инструменти за щетите от контрасанкциите, които Русия наложи на производителите в Европа, коментира, вицепремиерът Томислав Дончев.
Мерките в селското стопанство нямат характер на нарочен инструмент, а само компенсираха намаляването на цените на продукцията в резултат на ембаргото на Москва, уточни вицепремиерът.
По негови думи от български производители на плодове и зеленчуци са били подадени заявления на обща стойност от 1,4 млн. евро, от тях допустими са искания за общо 398 хил. евро, които страната очаква да получи от ЕК за компенсиране на ценовите аномалии. 
Дончев призна, че износът към Русия в първите месеци на годината намалява значително – с 35%, при спад на общия износ от 7% на годишна база за същия период. Експортът за Русия обаче е 1,4% от общия износ в първите месеци на годината, посочи още вицепремиерът. 
„Коментирайки тези цифри, не искам да омаловажавам негативния ефект върху някои сфери на българската икономика, най-вече за селското стопанство”, заяви Дончев и допълни, че е безспорен факт, че санкциите и контрасанкциите вредят и на европейската, и на руската икономика. 
Неговата надежда е да бъде намерено бързо решение за напрежението в Украйна и отпадането на санкциите. 

 

За автора

Сродни публикации