Доматите, чушките и краставиците от Турция пълни с пестициди » Съвети в земеделието

май 18, 2022

Доматите, чушките и краставиците от Турция пълни с пестициди

Акценти

  • От началото на годината БАБХ е задържала 27 118 кг пипер и нар с пестициди, внос от Турция

Откриха в турски домати, чушки и краставици между 56 и 139 пестициди.

Според доклад на организацията все повече турски зеленчуци се оказват силно замърсени с отровни вещества.

Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват замърсени със забранени и донякъде много вредни за здравето отровни вещества. Това сочат данните от последното изследване на Грийнпийс за страните от средиземноморския регион, озаглавено “Пестицидите: опасността на трапезата ни”, посочва Дойче веле, цитирано от Днес.бг.

Турският експерт по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на проучването, проведено през месеците август, октомври и ноември. За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет от пазара. Учените са анализирали зеленчуците за използвани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.

Изследванията са показали, че при доматите, чушките и краставиците, анализирани през август, са открити общо 56 пестицида.

А при произведените извън сезона зеленчуци показателите са още по-високи:

  • – през октомври – 96;
  • – през ноември – 139 пестицида.

В същото време от Българската агенция по безопасност на храните съобщават, че от началото на годината са задържали 27 118 кг пипер и нар с пестициди, внос от Турция.

При извършване на официален контрол на Граничните контролни пунктове са иззети 13 618 кг пипер и 13 500 кг нар с турски произход поради наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди. То е установено след лабораторен анализ.

За несъответстващите пратки са предприети действия съгласно законодателството. Иззетите количества пипер са унищожени, а нарът е върнат обратно в страната на произход. За откритите несъответствия са подадени нотификации съгласно законодателството.

 

За автора

Сродни публикации