Докога удължиха срока за доброволното клане на свинете » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Докога удължиха срока за доброволното клане на свинете

Акценти

  • Удължаването на срока за доброволно клане на животните в Пазарджишко крие риск, но той е премерен

За днес, 2 август, е планиран втори протест в центъра на Пазарджик.

Земеделски стопани от селата в Пазарджишко на 1 август 2019 г. излязоха на протест. Техните действия бяха подкрепени и от кметовете, които заявиха, че няма да подкрепят държавните институции при изпълнението на мерките за превантивно клане на домашните свине в стопанствата тип „заден двор“.

На място министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. След среща с градоначалниците стана ясно, че с една седмица ще бъде удължен срокът за доброволно изпълнение на заповедта. Така стопаните ще имат на разположение две съботи и недели, за да могат да заколят животните си. Крайният срок за това вече е променен на 11 август 2019 г.

Министър Танева обясни, че предприетите сега мерки са с цел превенция. Положителното при тях е, че стопаните имат възможност да оползотворят месото. В случай, че вирусът бъде установен, то тогава ще бъдат приложени други мерки и животните ще бъдат загробени.

Десислава Танева подчерта, че реакцията на кметовете, които се сблъсквали с емоцията на хората по селата е нормална.

България е поискала 11 милиона евро от Европа за разходите, които са натрупани до момента заради АЧС.

С всеки изминал ден те се увеличават все повече и повече. Във вторник, на 6 август, предстои среща между министър Танева и еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис. Целта е да се намерят варианти за осигуряване на финансова помощ за стопаните, които не са в обхвата на компенсациите, които са по национална или европейска регулация.

„Става дума за стопани, чийто животни не са регистрирани, отглеждани са в лични стопанства, ще търсим начин за финансовото им стимулиране за това, че доброволно са заклали свинете и с това са проявили съпричастност и разбиране за проблема, с който трябва да се справим“, обясни министър Танева. Стана ясно още, че удължаването на срока за доброволно клане на животните в Пазарджишко крие риск, но той е премерен.

Чрез предприетите мерки следва да се опази областта от АЧС и да не се възпрепятства развитието на свиневъдството там.

Въпреки постигнатата отсрочка за днес е планиран втори протест, който ще започне в 16.00 часа и ще се проведе в центъра на Пазарджик.

 

Сродни публикации