Докога стопаните доброволно могат да умъртвят свинете си » Съвети в земеделието

октомври 23, 2021

Докога стопаните доброволно могат да умъртвят свинете си

Акценти

  • Препоръчително е пресните фуражи да се ползват след преминаването на 60-дневен карантинен срок

До 2-ри август стопаните от 75 пазарджишки села трябва да заколят домашните си прасета.

Днес, 31 юли 2019 г., е крайният срок за доброволно умъртвяване на домашните свине в стопанствата в Северна България. Съгласно заповедта на земеделското министерство срокът за Южна България изтича на 2 август 2019 г. В случай, че това не бъде направено, властите ще предприемат принудително евтаназиране на домашните прасета в тези зони, предаде БНР.

Кратките срокове за изпълнение на заповедта предизвикаха недоволството на кметовете. Вчера разпореждането беше разпратено до областните управители и местните епизоотични комисии.

Според заместник-кметът на община Ябланица Стоян Стойчев, за мерки срещу болестта АЧС се говори от години, свикват се епизоотични комисии. Стойчев каза, че „никъде не се определиха бюджети, не се определи нищо, а сега заповед след заповед“

„Как да изпълня аз до утре хората да изколят прасетата. Как ще ги уведомя? Чисто физически аз нямам решение. Ще работим, но не обещавам, че ще е уведомен човекът. И пак е виновен потърпевшият“.

Кметовете вече трябва да са посочили и местата за загробване на евтаназираните животни.

Към момента в Ловешка област няма регистрирано огнище на АЧС. Вчера се проведе заседание на епизоотичната комисия. На него беше обсъдена като превантивна мярка обявяване на бедствено положение в региона заради опасната близост до регистрирани огнища в съседните области.

Отново на 30 юли бяха получени първите положителни проби за АЧС в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета. Днес трябва да изляза и резултатите от изследванията.

В Пазарджишко собствениците на свинефермите настояват за избиване на домашните и дивите свине.

Според тях тази мярка трябва да бъде предприета в 20-километровата санитарна зона. Сега дивите животни мигрират в житните масиви и оризищата в региона.

Директорът на Регионалното управление на горите Ангел Кузманов потвърди, че движението на дивите свине е такова. По тази причина се препоръчва пресните фуражи да се ползват след преминаването на 60-дневен карантинен срок.

В областта повечето от ловците нямат удостоверения за подборен лов, за да извършат отстрел на диви свине. По заповед на министъра на земеделието, храните и горите към момента е забранен ловът с гонка.

От Областната администрация в Пазарджик разпространиха списък на селищата, които попадат в 20-километровата зона около петте големи свинекомплекса в района.

До 2-ри август стопаните от 75 села трябва да заколят домашните си прасета.

Най-засегната е община Пазарджик. В санитарната зона попадат всичките 31 села. Засегнати са още общините Лесичово, Стрелча, Пещера, както и части от Брацигово, Велинград и Батак.

 

Сродни публикации