Доброволци ще прекарат цяла седмица в клетка до Парламента за забрана на фермите за кожи » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Доброволци ще прекарат цяла седмица в клетка до Парламента за забрана на фермите за кожи

Акценти

  • Промяната предвижда да се забрани "отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи"

На 6.11.2019 г.  от 9 ч. десетки доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката до Парламента, напомняйки за страданието на животните във фермите за ценни кожи.

Те ще се ротират на смени в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек. Пърформънсът се организира от сдружение КАЖИ и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи.

„Сега започва ежегодното убиване на норки за кожи в България. От началото на месеца, през всеки ден на ноември, хиляди животни ще намерят смъртта си в газови камери. Почти всички животни във фермите ще бъдат убити и одрани. Животните, които се убиват, са съвсем млади – едва на седем месеца. В природата животът им може да надхвърли десет години.„.

Това каза Петя Алтимирска, председател на КАЖИ.

Очаква се в Парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата Комисия законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

„Забраната вече е в Парламента и чака да бъде гласувана от народните представители. Те решават още колко животни трябва да бъдат убити, преди да спре тази жестока индустрия у нас. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще им напомнят за това.„, допълва Алтимирска.

Внесеният от група депутати законопроект предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

В свое становище от този месец, Министерството на околната среда подкрепи забраната. С това то потвърждава и неблагоприятните рискове от фермите за кожи върху биоразнообразието и околната среда.

Промяната предвижда да се забрани „отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи“. Тя не би засегнала ферми за зайци, телета, прасета или други животни, отглеждани за храна. Основните животни, за които се отнася, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета.

По данни на БАБХ, в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година.

Организаторите посочват, че част от хората в клетката до Парламента ще са известни артисти, музиканти и художници.

 

За автора

Сродни публикации