Доброволци чистиха Родопите 9 дни » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Доброволци чистиха Родопите 9 дни

Акценти

  • Най-добре е всеки да си носи собствено канче, бутилка, кутия за храна, за да не трябва да ползва пластмаса за еднократна употреба

Между 24 август и 1 септември над 100 доброволци участваха в 21-вото високопланинско почистване на екологично сдружение „За Земята”.

Тази година необичайно то се реализира в Родопите – край хижите Чаирски езера, Ледницата и Перелик, част от международния пешеходен маршрут Е8.

Хора от цялата страна на всякаква възраст и с разнообразни професии отделиха последните си дни от лятната почивка. Те се включиха в акцията, която завърши с над 500 чувала събран боклук.

Ентусиастите успяха да изтеглят няколко огромни гуми, хвърлени в Чаирските езера, да съберат пластмасови и стъклени бутилки и опаковки около пещерата Ледницата.

Извадиха дори от деретата печка, хладилник, пералня и много метални отпадъци.

Край хижи Ледницата и Перелик бяха намерени и стари сметища. В тях се заравяли боклуци с десетилетия, още от построяването на хижите.

Отново първите слоеве бяха предимно стъкло и консерви. Най-отгоре – пластмасови опаковки, като се откриха всякакви забавни “антики”.

„С радост установихме, че пешеходните маршрути в Родопите са чисти. Много рядко намирахме боклук по пътеките. Това вероятно е заради по-малкия туристопоток. Това пък се дължи на липсата на лифтове и пътища до високите части на планината за разлика от Рила и Пирин.”  Това коментираха организаторите.

За съжаление и тази година „чистачите” установиха, че се гори боклук около хижите, което е следствие от трудното извозване на отпадъците. Изключително необходимо е да има по-добра комуникация между собствениците на хижите и общините.

Нужни са и ясни правила за управлението на отпадъци, за да се спре тази опасна и вредна практика. Важно е и туристите да се включват в този процес. Най-добре е всеки да си носи собствено канче, бутилка, кутия за храна, за да не трябва да ползва пластмаса за еднократна употреба. В хижите такива често се предлагат.

„По време на почистването проведохме разговори с хижарите да направят компостери за хранителните отпадъци от кухнята, както и разделно събиране – например на алуминиевите кенчета, които продават на гостите. Направихме и табели с призиви към туристите да не изхвърлят боклука си в кошчетата. Да си го приберат в раницата, все пак са го качили до планината, не е трудно да го свалят по същия начин”, споделиха от “За Земята”.

Почистването се включи и в глобалната акция на  движението Break Free From Plastic. В един от дните доброволци извършиха така наречения одит на марките (Brand Audit). Чрез него се установи кои производители са най-големите замърсители в световен план.

Организираха се и дискусии на открито по различни екологични теми и практически лекции:

  • – отговорно планинарство;
  • – разпознаване на законна и незаконна сеч;
  • – разхищение на храна и хранителни отпадъци, водени от експерти на коалицията „За да остане природа в България”, част от която е и ЕС „За Земята”.

Както всяка година в последния ден участниците споделиха впечатления и обсъдиха къде да се проведе акцията следващата година. Заговори се и за организиране на среща за дългосрочни решения за отпадъците в планините. На нея ще се поканят хижари и представители на общини, БТС, паркове, туристически клубове.

Организаторите изказват благодарности на община Девин и кметство Широка лъка за съдействието в извозването на боклука и на хижарите за гостоприемството.

Снимка: Георги Вълев, „За Земята“

 

За автора

Сродни публикации