Добивът на пшеница - най-високият за последните 25 години » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Добивът на пшеница – най-високият за последните 25 години

Акценти

  • От бранша са категорични, че до края на годината – поевтиняване на хляба няма да има

Очаквано по-ниските цени предизвикаха недоволство от страна на зърнопроизводителите.

От Асоциацията на земеделските производители обаче коментираха, че в крайна сметка пазарните цени се определят от борсите.

Климатичните условия бяха добри – нямаше големи наводнения или пък суша. А и особено добро беше времето за отглеждане на пшеница в Добруджа, житницата на България. Затова и от 1990 г. насам това е най-добрата реколта от пшеница.

За сравнение – тази година производството е било с близо 1 млн. тона повече спрямо 2015 г,, а добивите от пшеница през 2016 г. – с 9 % по-високи. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра, следвана от областите Добрич, Разград и Русе. Качеството също е добро. До момента е направена оценка на близо 44% от пшеницата реколта 2016 г., и тя е с качество, което напълно отговаря на изискванията на мелничарския отрасъл за производство на хляб и хлебни изделия.

При този рекорден добив има достатъчно зърно както за износ, така и да се гарантира зърнения баланс в страната. Това увери земеделският министър Десислава Танева.Тя допълни, че досега са изнесени над 1 млн. тона, а над 3 млн. остават за търговия в страната. Единствения по-лош показател е, че средната цена на пшеницата пада с 15% в сравнение с миналогодишните цени”.

От националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че въпреки по-ниските цени на пшеницата при тези високи добиви, в момента цените на брашното са доста високи – най-вече заради скъпите транспорт, ток и други икономически фактори. Така че от бранша са категорични, че до края на годината – поевтиняване на хляба няма да има.

 

За автора

Сродни публикации