Очаква се, не на всякъде, но да има редукция в очакваните добиви заради климатичните условия. Някъде това ще е по-голямо, на друго място – по-малко. Според производители, други години е имало до 5 – 7 много горещи дни, когато температурите са над 30 – 32 градуса, а тази година това е нещо обичайно. „Половин месец имаме температури над 30 градуса. Това не е нормално, но се е случвало в годините. Проблемът при земеделските стопани е бавната реализация на реколтата от пшеница и недостатъчния интерес от страна на търговците за изкупуване на продукцията, което неминуемо се отразява на финансовото положение в сектора. Всяка година с пшеницата, която е експортна стока се получават такива периоди на вакуум. В момента доста стопани искат да продадат продукция защото ги подпират плащания. Ако се изнася дадено количество пшеница от страната това не може да стане а месец или за два”, категорични са производителите. Те допълват, че това продължава през цялата година и е въпрос на сключени договори, на подобрена логистика и работа с контрагентите. „Затова не се и случиха очакванията на стопаните за един по-бърз износ. Има и спад в цената. Отвори се по-голяма ножица между цената на фуражната и хлебната пшеница. Има и технологични фактори – няма толкова голям интерес към фуражната пшеница, интересът е към хлебната. Потребителите на хлебна пшеница – мелници и хлебари, които искат да получат по-качествена стока за по-добър хляб не могат да закупят по-големи количества заради недостига на средства, купуват за месец или два напред и затова се закупуват малки количества. Зърното се търгува повече от десет месеца в годината. Това не може да се избегне”, казват още зърнопроизводителите.