Днес пчеларите носят две пити и мед за освещаване в църквата » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Днес пчеларите носят две пити и мед за освещаване в църквата

Акценти

  • Днес не се работи на полето или в градините, за да няма градушки, гръмотевици, порои, пожари или тежко засушаване

Честит празник, пчелари!

Днес, на 8 юли, православната църква почита паметта на великомъченик Прокопий.

Смята се, че той е живял в края на III век в Елиа Капитолина (Йерусалим). Езическото име, което получил при раждането си било Неаний. За него се знае, че бил много красив и силен, което му помогнало да постъпи в римската армия. Там той трябвало да преследва християните в Александрия. Когато тръгнали да изпълняват тази заповед, буря връхлетяла корабът му. Тогава в небето Неаний видял светещ кръст и чул глас, който го призовавал да приеме Христовата вяра. Това го накарало да се откаже от изпълнението на заповедта.

Неаний постепенно станал последовател на  Христовата вярата. Когато публично изповядал това, той бил подложен на тежки мъчения и бил хвърлен в тъмница. Местния епископ Леонтий го покръстил и му дал името Прокопий (преуспяващ). Въпреки продължителните мъчения Прокопий отказал да се отрече от християнството. Така през 303 година бил обезглавен в главния град на провинция Кападокия – Кесария (дн. Кайсери, Турция).

Какви са забраните за днешния празник?

Днес честваме деня на св. великомъченик Прокопий, който се почита от пчеларите и затова празникът се нарича още Прокопи пчелар.

Традицията повелява рано сутринта хората, които отглеждат пчели, да отиват при кошерите, да ги опушат, прикадят с тамян и да извадят от първия за годината мед. При кошерите се носят две пити – боговица и светец. След това цялото количество нов мед заедно с питите се носят в църквата, а там свещеникът чете специална молитва за освещаване на меда. После с този мед се намазват питите и се раздават на съседи за здраве на семейството, за да не се разболяват пчелите, да има изобилна паша за тях и да са още по-медоносни. От осветения мед се запазва за питките, които се месят на свети Харалампий (10 февруари), а също и за лек през годината. Смята се, че той е особено лековит за децата и бързо ги избавя от различни болести, а най-вече от заушка или шарка.

В селищата, край които има оброк на великомъченика, се коли курбан. Това се прави, за да се защитят пчелите  от измиране.

Според някои забрани, за да няма градушки, гръмотевици, порои, пожари или тежко засушаване, на днешния празник не се работи на полето или в градините. Някога хората вярвали, че който наруши тази забрана „ няма да прокопса“. Паметта на великомъченик Прокопий се почита, за да има успех човек, да му върви работата добре и да е преуспяващ.

 

За автора

Сродни публикации