Днес празнуваме Деня на домата! » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Днес празнуваме Деня на домата!

В днешно време почти няма човек, който да не консумира домати. Родината на домата е Централна и Южна Америка – от Мексико до Перу, като от тогава до сега са определени над 10 хиляди сорта.

Любопитна подробност е, че доматът не е зеленчук. От гледна точка на ботаническата класификация, според функциите, които изпълнява в растението, доматът е плод.
Днес, червеният плод, чества стоя празник, като тази дата е избрана от Министерството на земеделието в САЩ.
По случай днешният празник ви предоставяме още 10 любопитни и интересни факти за доматите:

  1. Българите са увеличили потреблението на домати с 30% през последните 20 години( най-вече в обработени форми- на сок, кетчуп или сготвен) като средностатистическия българин изяжда средно по 40 килограма домати на година.
  2. Доматеният сос е отличен начин за почистване на всичко, което е направено от мед – от медни бижута до медни саксии. Солта и киселината на доматения сос помагат за премахването на медния оксид, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.
  3. Доматите са много здравословни, но техните листа са токсични.
  4. Когато сте откъснали доматите по-рано, най-добрият начин да узреят, е да ги поставите до ябълки или банани. Ябълките и бананите отделят eтилен газ (това е естествен хормон на растежа, който растенията произвеждат). Този газ ускорява процеса на зреене.
  5. Най-големите производители на домати в света са Китай, следван от САЩ, Турция, Индия и Египет.
  6. Най-тежкият домат е измерен през 1986 г. и тежал 3.51 кг.
  7. Официалната напитка в Охайо е доматения сок.
  8. Годишният фестивал "Томатина" в испанския град Буньол привлича около 20 хил. души, които се замерват със 125 тона зрели домати. Смята се, че това е най-големият бой с храна в света.
  9. Доматът идва в Европа през 1500 г. като французите го наричат "ябълката на любовта.”, поради факта, че е считан за афродизиак.
  10. Коктейлът "Блъди Мери" (доматен сок, водка, сол, черен пипер, сос Табаско и сос Уорчестър) помага в борбата с махмурлука. Доматеният сок е пълен с витамини, а водката помага на тялото ви да се освободи от алкохола.


ТУК можете да прочетете още полезна информация относно отглеждането на домати.

 

За автора

Сродни публикации