Днес поводите за празнуване са в изобилие » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Днес поводите за празнуване са в изобилие

Акценти

  • Днес отново се избира "цар на лозята"

Честит празник на имениците, лозарите, винарите и всички влюбени!

Днешният ден е празник за всеки, защото поводите не са един или два, а цели три. На 14 февруари имен ден празнуват Валентин, Валя, Валентина. Според църковният календар днес се чества Успение на свети Кирил Славянобългарски. По стар стил днес повод за почерпка имат лозарите и винари.

В деня на влюбените традициите повеляват да се насладим на хубавите емоции, на близостта на любимите ни, да споделим трапезата си с приятели, да си кажем „Наздраве!“ с чаша хубаво вино. Нека разгорим в себе си огъня на любовта към хората, към нас самите, към живота, стремежа и желанието да му се насладим!

Свети Валентин

Според една стара легенда, някога в Рим живял лекар на име Валентин. С грижа за своите пациенти, той винаги приготвял лекарствата си с любов. Стараел се те да са с приятен вкус. Често, за да постигне целта си, той смесвал горчиви билки и треви с мед, мляко или вино. Освен това той бил и проповедник.

Смята се, че е живял по времето на Клавдий Втори, който водил много войни. В резултат от това числеността на армията му бързо намалявала, за да реши този проблем, Клавдий забранил сватбите и годежите. Така войниците нямало да създават семейства, а щели да се фокусират върху битките. Вярва се, че въпреки забраната Валентин продължил тайно да венчава влюбените двойки.

Успение на свети Кирил Славянобългарски

Според църковния календар днес се отбелязва празника Успение на Свети Кирил Славянобългарски.

Родителите на Константин-Кирил Философ били знатни солунски славяни. Той завършил образованието си в Магнаурската школа в Цариград с прозвището „философ“. Заради познанията си бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия.

По-късно Константин избягал тайно и отишъл в манастира на малоазийския Олимп, където бил брат му Методий. Там те създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. Той бил погребан в църквата „Свети Климент Римски“.

Трифон Зарезан

Днес лозарите и винарите честват – Трифон Зарезан. Традицията повелява да се зарежат лозята, да се полеят корените с вино и да се благословят с думите: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Както се почита празника на 1 февруари така се празнува и днес, като отново се избира „царя на лозята“.

 

Сродни публикации