Днес небето се отваря и се сбъдват желанията » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Днес небето се отваря и се сбъдват желанията

Акценти

  • Народните традиции повеляват днес да не се къса и яде грозде

На 6 август православна църква чества един от най-светлите празници – Преображение Господне.

Църквата прославя празника още от първите векове на християнството. Той се свързва с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан.

По време на проповедите на Христос много от хората се съмнявали в думите и божествената му същност. Такива имало и сред учениците му. Някои от тях дори изпитвали трудност да приемат учението му за смирение и поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

Заедно с учениците си Петър, Яков и Йоан Исус се изкачил на Таворската планина в Галилея. Там той се вглъбил в молитва, а след нея се преобразил. Лицето и дрехите му засияли в светлина, а до него стояли библейските пророци Мойсей и Илия.

Светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте“.

Чрез видяното и преживяното учениците на Исус укрепили вярата си в неговия божествен произход.

Празникът се свързва с промяната и новата надежда.

На Преображение Господне настъпва трайно преобразяване в природата. От днес дните започват да намаляват, щъркелите започват да се събират на ята преди да отлетят.

Смята се, че на днешния ден небето се отваря, а който види това, може да си пожелае нещо и то ще се сбъдне. На празника искрените молитви към Бог биват чути и удовлетворени.

Вярва се още, че ако някой се разболее, може да се излекува. Нужно е само да натопи връзка сушени плодове във вода и да пие от нея.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост. Позволено е да се яде риба.

Народните традиции повеляват днес да не се къса и яде грозде. Някога хората смятали, че то не е покръстено. По тази причина лозарите ставали рано, за да отидат на лозето и да покръстят първия гроздак. След това те ходели в църквата, за да бъде благословено и гроздето, а реколтата да бъде богата.

В църквата се носят обреден хляб, вино, грозде и плодове за освещаване.

Пчеларите пък прекадяват кошерите с надежда за повече и по-сладък мед.

 

Сродни публикации