Днес изпращаме лятото » Съвети в земеделието

октомври 24, 2020

Днес изпращаме лятото

Акценти

  • Според народните поверия на Секновение водата и времето започват да застудяват

На 29 август Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Кръстител.

На този ден той е обезглавен.

Празникът се нарича още Секновение. Смята се, че днес се сече лятото, а денят и нощта стават равни. Секновение се счита за край на лятото.

От днес започва преходният период между лятото и есента. Някога хората вярвали, че той е много опасен, заради бродещите влечуги и демоните, които създават хаос.

Според народните поверия на Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Днес се спазва строг пост. Забранява се консумацията на червено вино, червени плодове и зеленчуци.

Днес не трябва да се работи и да се започва нещо ново.

В чисто християнски план празникът носи идеята за цикличността, защото с останалите два дни, посветени на Йоан Кръстител, се образува една система – раждане (Еньовден – 24 юни), кръщаване (Ивановден – 7 януари) и смърт (отсичане на главата му – 29 август).

През тридесетата си година Йоан получил заповед от Бог да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората.

Йоан започнал да говори на хората и затова те го нарекли Предтеча. Той вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан много разкаяли се хора, които приели кръщението, а Господ им простил сторените злини.

Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус.

Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод.

 

Сродни публикации