Днес за здраве се раздават питка и плодове » Съвети в земеделието

август 02, 2021

Днес за здраве се раздават питка и плодове

Акценти

  • На 17 септември имен ден празнуват: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен

На 17 септември Православната църква почита паметта на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов.

Те са загинали в мъчения за Христовата вяра през 126 г. по времето на римския император Адриан (117-138 г).

София била благочестива жена, която имала три дъщери, кръстени на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Те били родени в Рим, а там християните били преследвани и жестоко измъчвани. София и дъщерите й не криели своята вяра. Те я изповядвали открито.

Разбирайки за тях император Адриан поискал да ги види. Тогава Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

Вървейки към двореца София и момичетата се молили на Христос да им даде сили и смелост, за да не се страхуват от мъките и смъртта, които ги очаквали. Молитвите им били чути и те се изправили спокойно и без страх пред Адриан.

Императорът привикал сестрите една след друга. Той се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но те отказали. Това го разгневило и той наредил да ги подложат на жестоки мъчения. Дори това не успяло да сломи вярата им.

Адриан наредил да върнат телата на момичетата на майка им. Тя ги погребала с почести на хълм извън града. Три дни тя се молила на гроба им и починала с вярата, че отива при децата си.

Според традицията на днешния ден жените замесват питки. Те ги раздават с плодове, за да са здрави всички в семейството, а на трапезата задължително се слагат питка и грозде.

На 17 септември имен ден празнуват: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен

 

Сродни публикации