Днес започва семинарът „Пчелите и хората – заедно“ » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Днес започва семинарът „Пчелите и хората – заедно“

Акценти

  • Първата тема за здравеопазването на пчелите ще води проф. д-р Калинка Гургулова

Гости и жители на Търговище ще могат да посетят и фестивала „С дъх на хляб и мед“.

Днес Търговище ще посрещне пчелари от цялата страна. Градът ще бъде домакин на първия тематичен семинар. Той ще бъде на тема „Пчелите и хората – заедно“.

Форумът трябва да помогне за ясно очертаване и разясняване на актуалното състояние на  пчеларството у нас. Ще бъдат обсъждани добрите примери за успешен бизнес и коопериране на заетите в бранша. Разбира се няма да бъдат пропуснати и дискусиите във връзка с  настоящите проблеми. Някои от тях години наред вече чакат своето решение. Предвидено е да се коментира и темата за опазването на пчелните семейства. Това е една от болните теми за много пчелар в страната.

Предвидено е в семинара да вземат участие всички заинтересовани страни. Очаква се по темите да говорят представители на: БАБХ, МЗХГ, експерти в различни области. Партньор на форума е и общинската администрация.

Първа на форума ще има възможност да говори проф. д-р Калинка Гургулова. Тя ще коментира първата тема за здравеопазването на пчелите. Предвидено е да бъдат по подробно информирани присъстващите относно нормативни актове и мерки, регулиращи опазването на пчелите от отравяне, а също и за Програма за подпомагане на пчеларството. Ще се дискутира и по темата за вноса на пчелни продукти от страни извън ЕС и влиянието им върху пазара.

Сред поканените на семинара са пчелари и представители на пчеларски организации от цялата страна. Освен тях в дискусиите ще участват и граждани, с отношение към пчелите и пчелните продукти.

Предвидено е форумът да се проведе по време на 242-рия Традиционен пролетен панаир в Търговище. На откритите площи пчелари от региона ще предлагат мед и пчелни продукти по време на фестивала „С дъх на хляб и мед“.

 

Сродни публикации