Днес задължително се ядат диня и грозде » Съвети в земеделието

юни 05, 2020

Днес задължително се ядат диня и грозде

Акценти

  • На 15 август имен ден празнуват всички, които носят името Мария, Mариaнa, Mариянa, Mариo, Деспинa

На 15 август се чества празникът Успение на Пресвета Богородица. Той е известен още с името Голяма Богородица.

Според Светото писание на 15 август Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни по-късно Исус Христос в небесна слава слиза от небесата за душата на Света Богородица. Тя е погребана в пещера край Гетсимания, а входът й е затворен. Няколко дни по-късно отварят пещерата, за да може и закъснелият апостол Тома да се поклони пред светицата. Тогава с почуда откриват, че вътре е само плащеницата на Света Богородица.

Ставайки от трапезата, апостолите чули ангелско пеене. В облаците те видели пречистата Божия майка, обкръжена от ангели. Тогава тя им казала: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“. Църквата е определила в деня да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Мели се ново жито, с което се приготвят обредни хлябове. Те се освещават след тържествената литургия и се раздават за здраве и за починалите близки.

Според поверията на празника младите булки не трябва да пипат нищо в червен цвят. Смята се, че ако го направят ще станат ялови.

И днес хората вярват, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. По тази причина младите жени и децата носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

На празника се правят курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве. На трапезата трябва да присъстват прясна питка, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Задължително се хапват диня и грозде.

На църквата вярващите даряват свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На 15 август имен ден празнуват всички, които носят името Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио.

 

Сродни публикации