Днес е Трифон Зарезан – празник на лозарите и винарите! » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Днес е Трифон Зарезан – празник на лозарите и винарите!

На 14 февруари традиционно се отбелязва българският народен празник в чест на свети Трифон. Това е Денят на лозарите, винарите соколарите, градинарите и кръчмарите.За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон.  Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква, църковният празник за Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Традицията повелява рано сутринта стопанката да омеси хляб и да сготви кокошка с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С торбата на рамо мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Ритуалът се нарича „зарязване“. После следва ритуалът по избиране на „Цар на лозята“, след което започва обща веселба.
Празникът ще бъде отбелязан в страната с ритуали по зарязване на лозята. В град Перущицаще се проведе ежегодният празник „Цар на виното“. Градът ще избере победителя в конкурса за най-добро домашно вино. Надпреварата ще се проведе в две категории – бяло и червено вино, а производителят на най-добрата напитка ще бъде провъзгласен за Цар на виното.

 

Честит празник на лозарите и винарите!
Честит празник и на именниците!

 

 

За автора

Сродни публикации