Диференцираните осигуровки са най-добрият вариант за земеделците » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Диференцираните осигуровки са най-добрият вариант за земеделците

Най-добрият вариант е да се направят диференцирани осигурителни вноски в земеделието, съобразно производство, продукция, обработваема земя, посочва председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева пред БНР.

Проектобюджетът за следващата година предвижда от 1 януари минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличи до размера на минималния осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица. Това означава осигуровките да скочат от 240 на 420 лева.

Василева обаче е убедена, че и за следващата година вноската за фермерите ще остане 240 лева. За да се направи увеличението, трябва да има съответният механизъм и инструмент, който трябва да се приложи към групата на земеделските производители, обясни тя. 

Василева бе категорична, че в момента държавата има готовност да предложи диференцирани ставки за осигуровки на различните производители. Броят на самоосигуряващите се в земеделския сектор е малък и принципът не може да се приложи еднакво за всички земеделски производители.

В момента няма и единен регистър на земеделските производители у нас. Без него е невъзможно минималните осигурителни вноски да бъдат увеличени почти двойно, смята Василева.

 

За автора

Сродни публикации