Дискусия относно бъдещата ОСП ще се проведе днес » Съвети в земеделието

юли 06, 2022

Дискусия относно бъдещата ОСП ще се проведе днес

ОСП

Акценти

  • Представители на 9 европейски държави ще участват в дискусията

Във форума няма да вземат участие кандидат евродепутати, които да се запознаят с нуждите на земеделските стопани

Днес в София предстои да се проведе обсъждане на бъдещата Обща селскостопанска политика. Представители на 9 европейски държави ще участват в дискусията.

Мариела Йорданова – член на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите обяснява за БНР, че партньорските им взаимоотношения със земеделските камари датират от 2017 г. На събитието днес се очаква гласът на българските земеделски стопани да бъде чут и взет под внимание. Несигурното бъдеще е сериозна спънка пред много от заетите в бранша. Всички са единодушни, че е нужно да се направи плавен преход между настоящия и следващия програмен период.

Според Йорданова архитектурата на бъдещата ОСП ще остане за гласуване в следващия европарламент.

Вече неколкократно беше коментирана темата относно размера на средствата, които ще получи България. Те няма да бъдат намалени, но е важно да се разпределят правилно. За съжаление на земеделските стопани, във форума няма да участват кандидат евродепутати, които да чуят какви са притесненията на заетите в бранша.

Хората искат да получа яснота относно разписването на стратегическите планове и участието на неправителствения сектор.

В бъдещата ОСП са заложени мерки за борба с промените в климата. Важното е те да не са в ущърб на земеделците. Освен това е нужно да бъдат съобразени със спецификите на всяка една от държавите в ЕС. Именно така може да се счита, че те ще бъдат осъществими.

Според представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите, новите технологии ще навлязат в земеделието много бързо и лесно. Хората ще успеят да се справят и да повишат своята конкурентоспособност.

Относно таваните за директните плащания е важно всяка държава да вземе под внимание нуждите на земеделските стопани. Така ще може да се реши какви да бъдат приложението и размера на таваните. Добре би било те да са разпределени в подкрепа на всички стопани.

 

Сродни публикации