Директорът на БАБХ проф. Паскал Желязков и македонският му колега подписаха споразумение за сътрудничество » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Директорът на БАБХ проф. Паскал Желязков и македонският му колега подписаха споразумение за сътрудничество

Акценти

  • Зоран Атанасов каза още, че в страната му е започнала подготовка за АЧС, извършва се широка информационна кампания сред гражданите и в медиите за същността и превенцията на заболяването

Изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков и македонският му колега Зоран Атанасов, директор на Агенцията по храни и ветеринарни въпроси на Р Северна Македония, подписаха Споразумение за сътрудничеството.

Двете агенции ще си съдействат в областта на:

  • – безопасността на храните;
  • – здравето на човека, свързано със зоонози и хранителни взривове, в областта на здравеопазването и хуманното отношение към животните;
  • – употребата на ветеринарномедицински продукти;
  • – генетично модифицираните храни и фуражи и нови храни;
  • – странични животински продукти.

Съвместните действия от двете страни ще са насочени към:

  • – обмяна на информация;
  • – засилване на капацитета на академичните и научни общества чрез организиране на обучителни и научни събития;
  • – определяне и участие и прилагане на международни проекти и програми.

Директорите на двете агенции обсъдиха ситуацията в България с болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Проф. Желязков даде примери за мерките, които бяха въведени за ограничаване и ликвидиране на болестта. Атанасов прояви интерес към приложението Модул „Лов“, което е в помощ за ловците в борбата с АЧС при дивите свине.

Той коментира, че в страната му е започнала подготовка за болестта, извършва се широка информационна кампания сред гражданите и в медиите за същността и превенцията на заболяването.

Обсъдени бяха мерките за противодействие на редица болести: Бяс при дивите животни, Инфлуенца по птиците, Нюкясълска болест, Бруцелоза при преживните животни.

Заместник изпълнителният директор на БАБХ д-р Мариана Шумова разказа на Атанасов за пътя на гражданските сигнали в областта на контрола на храните от онлайн формата и Горещия телефон на агенцията до проверката им и докладването на открити нередности, съответно налагането на санкции.

 

За автора

Сродни публикации