Директните плащания за България няма да бъдат намалени » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Директните плащания за България няма да бъдат намалени

Акценти

  • Към момента има възможност бюджетът на ПРСР да се запази до около 3 млрд. евро

Разпределението на европейското финансиране беше сред дискутираните теми на форум на Националното сдружение на общините в България

На провелия се форум на Националното сдружение на общините в България беше дискутирано бъдещето на новата ОСП. Гост на събитието беше министърът на земеделието, храните и горите. Той обясни, че дебатът за ОСП след 2020 г. върви с различни мнения на страните. Очаква се многогодишната финансова да бъде приета към края на тази година, през октомври-ноември.

ЕК е отправила предложение за съкращаване на средствата от бюджета на Програмата за развитие на селските райони. То е в размер на 15 %, а идеята е да се осигури възможност за компенсирането му чрез национално съфинансиране.

Министърът обясни, че към момента има възможност бюджета да се запази до около 3 млрд. евро. Според него няма основание за тревоги, а земеделските производители могат да се чувстват сигурни за подпомагането и в периода 2021-2027 г.

Средствата за директните плащания за България ще се увеличат. Този ръст се дължи на т.нар. конвергенция или външно сближаване.

Към момента се работи по изготвянето на  SWOТ анализ в сектор “Земеделие и храни”. Той ще се базира на бъдещия стратегически план.

Във форума участва и зам.изпълнителният директор на държавен фонд “Земеделие” Атидже Алиева-Вели. Тя обяви, че е приключила административната обработка на 180 от подадените общински проекти по ПРСР.

 

Сродни публикации