Динамично и с валежи ще остане времето през месец юни » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Динамично и с валежи ще остане времето през месец юни

Акценти

  • Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развиват в часовете след обяд и преди полунощ

Бавно и постепенно ще се повишават температурите до края на месеца.

Месец юни ще започне с дъждове и променливо време. Според прогнозите разпределението на дъждовете ще е неравномерно. Те ще са по-обилни и над нормата в западната половина на страната. В източната се очакват по-малко и по-слаби превалявани. Климатичната норма на валежите в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/кв.м.

Променливо ще бъде времето в първата десетдневка на месец юни. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развиват в часовете след обяд и преди полунощ. Тя ще донесе валежи, гръмотевични бури и градушки на много места в страната. В някои от дните се очаква тези явления да бъдат изключително интензивни.

Предимно слънчево ще бъде времето преди обяд в източната част на страната. Там превалявания са възможни само на отделни места. Под нормата ще останат температурите през първите няколко дни на месеца. Те постепенно ще започнат да се повишават.

Около нормалните за периода ще останат температурите през втората десетдневка на месец юни. Те ще продължат своето постепенно повишение. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Очаква се в следобедните часове да продължат валежите и гръмотевичните бури.

Повишаване на температурите ще има през последните десет дни на месец юни. Тогава значително ще намалеят валежите и гръмотевичната активност.

 

Сродни публикации