Диетите са вредни за психиката » Съвети в земеделието

юни 20, 2021

Диетите са вредни за психиката

Израелски учени стигат по-далеч и казват, че безвкусната и еднообразна храна може да причини депресия и други разстройства. 

Когато се храните с едно и също дълго време, организмът спира да усвоява от него полезните вещества. А когато тялото не се храни балансирано, всички негови функции, включително настроението, страдат.

В такъв случай жените, консумиращи подобна храна за отслабване, са изложени на риск.

„За женската психика оскъдното и еднообразно хранене е опасно. Жените са по-податливи на емоционални разстройства“, се казва в доклада на учените.

Според авторите на изследването тези хора често страдат от липса на витамини, ензими, минерали и други вещества.

Отсъствието на разнообразие в храната намалява вкусовата чувствителност и потиска апетита.

Мляко

Една чаша топло прясно мляко, подправено с лъжичка мед или какао, е в състояние да ви накара да погледнете към света с друго очи. То действа наистина успокояващо и успешно бори стреса.

Сьомга

Редица пъти сме ви писали за нея и за това колко е полезна и защо трябва да присъства редовно в менюто ви. Причината е една омега-3 мастни киселини, които изобилстват от мазната риба. Именно тези киселини насърчават отделянето на серотонин, освен това са антиоксиданти и ни помагат да сме здрави, красиви и усмихнати.

Овесена каша

Звучи малко странно, но помага, поради съдържанието си на въглехидрати. Те помагат за отделянето на „хормона на щастието“ – серотонин. Освен това овесената каша е богата на фибри. Те са полезни за метаболизма и тялото. С малко ще се чувствате заситени за дълго.

Спанак

Той е богат на магнезий. Той ще ви помогне да се справите с усещането за подтиснатост и със стреса.

Шоколад

Разбира се, че на първо място застава шоколадът! За предпочитане натуралният. Той има високо съдържание на флавоноиди, които се славят със своите релаксиращи свойства. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-полезен за вас е, така че се стремете да има над 70% съдържание на какао. Може да ви горчи малко, но поне така няма да се изкушите да преядете с него и да съсипете хранителния си режим.

Орехи

Изключително полезни ядки. Помагат при ниско кръвно налягане и при учестено сърцебиене. Консумирайте ги сурови и в умерени количества.

Боровинки

Много вкусни и много, много полезни! Добавете ги към купичка с кисело мляко и фини овесени ядки и ще получите чудесна закуска. Те са силен антиоксидант и колкото по-често присъстват в менюто ви, толкова по-добре за вас и здравето ви.

 

 

За автора

Сродни публикации