Много деца няма да получат плодове и мляко по училищните схеми » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Много деца няма да получат плодове и мляко по училищните схеми

Акценти

  • Много са съмненията, че одобрените доставчици не разполагат с капацитета и възможността да изпълнят поетите ангажименти към учебните заведения

Училища се отказват от участието си по схемите заради проблеми с доставчиците и промените в наредбата

След като излязоха резултатите за одобрените доставчици по училищните схеми за плодове и мляко започнаха и негодуванията от страна на директорите на учебните заведения. От интервю за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ стана ясно, че 144-то Средно училище „Народни будители“ в София ще се откаже от участието си и по двете схеми. Според директорката промените от това лято са създали неуредици и неясноти относно начина на доставка на продуктите. Не е ясно ще успеят ли и кога доставчиците да изпълня своите ангажименти. Не се знае как и къде ще бъдат разпределяни плодовете и млякото между учениците. По нейна информация учебното заведение не разполага с подходящите помещения и условия за съхранение на продуктите. Като представител на една от страните, участващи по схемите, тя изрази становище, подкрепяно и от други нейни колеги.

В защита на изразените съмнения и недоволство се изказа и Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Според него направените промени са създали условия за некоректно отношение от страна на доставчиците и злоупотреба с участието по схемите. От Асоциацията са готови да направят свои проверки и разследвания, за да разкрият и докажат нелоялните практики. Много са съмненията, че одобрените доставчици не разполагат с капацитета и възможността да изпълнят поетите ангажименти към учебните заведения.

 

ягода в прясно мляко

Експерт от министерството на земеделието, храните и горите обясни, че промените в наредбата са основно свързани с критериите за избор на доставчик в случаите, когато учебното заведени не участва самостоятелно, а чрез заявител-доставчик. Според другите две възможности училищата могат самостоятелно да изберат доставчика си съгласно реда установен от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Ако това не ги удовлетворява могат да кандидатстват чрез общините, но и тогава изборът е съобразно ЗОП. Промени относно изискванията за местата и начина на съхранение на продуктите няма.

 

Сродни публикации