Децата в детските градини ще се хранят по-здравословно » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Децата в детските градини ще се хранят по-здравословно

Акценти

  • От менюто на децата ще отпаднат и ястията с промишлено произведени месни заготовки

Пържените храни трябва изцяло да отпаднат от детското меню.

Министерството на здравеопазването иска да забрани определени групи храни, които към момента все още фигурират в менюто на децата от 3 до 7 години.

За обществено обсъждане е внесен проект за изменение на Наредбата за хранене в детските градини. Съгласно предложеното в него следва напълно ще бъдат забранени пържените храни и съдържащите хидрогенирани мазнини.

Досега при определени условия малчуганите можеха да хапват пържено до 2 пъти в седмицата и то приготвено при определени изисквания.

Промените предвиждат и ограничаване на консумираните захар и сол.

В менюто на децата ще бъдат включени 3 вида пресни плодове, зеленчуци и пасирани плодове без консерванти и оцветители. Те ще се предоставят всяка седмица.

Предвидено е в ежедневния прием да има поне 350 гр. кисело или прясно мляко и поне 35 гр. сирене или кашкавал.

Месото и млечните продукти ще трябва да отговарят на определени изисквания. Ще бъде от значение каква е маслеността на млечните изделия, които ще консумират малчуганите. Ако проектът за изменение на Наредбата за хранене в детските градини бъде одобрен, то от менюто на децата ще отпаднат и ястията с промишлено произведени месни заготовки като кайма, кебапчета, кюфтета, преработена риба. Ще бъдат забранени и морските дарове.

Консумацията на конфитюри и мармалади ще е допустима само за тези от тях, които са екстра качество.

Освен това е менюто ще трябва да бъдат включени боб, леща, нахут и пресни яйца. Тези храни ще се консумира поне два пъти седмично.

 

Сродни публикации