Детското хранене става акцент на изложбата „Фудтех 2019“ » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Детското хранене става акцент на изложбата „Фудтех 2019“

Акценти

  • Фермерски пазар отново ще изкушава с натурални и екологично чисти продукти по време на изложбата „Фудтех 2019“ в Международен панаир Пловдив

Детското хранене става акцент на Международната изложба „Фудтех 2019“, която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. Така се развива водещата линия на проявата – презентиране на здравословни и високо качествени хранителни продукти, технологии и техника за тяхното производство.

Още в първия ден ще се състои форумът „Сладка игра с вкусна храна“. Той е посветен на знанията за полезността на храната. Третокласници от пловдивското училище „Д-р Петър Берон“ ще правят сандвичи, ще участват във викторина, ще се забавляват с атракции. Инициативата е на Националния съюз на хлебарите и сладкарите и Асоциацията на месопреработвателите.

„Фудтех 2019“ демонстрира много по-голям асортимент, тъй като фирмите, които предлагат вкусни и здравословни храни, са двойно повече в сравнение с миналата година. Откроява се разнообразието от български месни и млечни изделия, зеленчукови консерви по традиционни рецепти и модерни функционални продукти. Вкусовата палитра се обогатява със специалитетите на суши бара, който за първи път присъства в Града на виното и деликатесите.

Там ще бъде разположен и фермерски пазар. Той изкушава с мед и пчелни продукти, сирене и кашкавал, медовина, малиново вино, месни деликатеси, чипс от плодове и зеленчуци, сос от годжи бери, зеленчукови пастети, лютеница,  печени зеленчуци.

На изложбата „Вкусове от Италия“ ще бъдат представени много екзотични храни

Българските изделия ще се конкурират с експонатите на изложбата „Вкусове от Италия“. Там ще има пастет от кактусови листа, шамфъстъкова паста, оризови топки, пълнени със зеленчукови и месни продукти, сирене с джинджифил, зеленчуково пате с моркови, бадемово вино, както и още много италиански продукти, подходящи за полезната средиземноморска диета.

Експерти ще дават съвети и консултации за здравословното хранене при малки и големи

Здравословните тенденции са основна тема и на международна конференция за храните на 22 февруари. Ще се обсъждат биопроизводството, вредните и полезните добавки, енергийните стойности, етикетирането и опаковките. Организатор е Съюзът по хранителна промишленост.

Ендокринолог ще дава консултации за балансирано хранене на  щанда на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Посетителите ще научат как да подбират продуктите според сезона и възрастта си. Ще се правят измервания на кръвна захар.

Посетителите имат възможност да дадат оценки в конкурса „Изборът на потребителя“. Професионалистите могат да се запознаят с нови технологии, машини и материали за хранително-вкусовата индустрия в разширената технологична зона, където участниците също са повече от миналата година.

„Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ отново са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване заедно с изложбите „Агра“ – за селското стопанство, и „Винария“ – за лозарството и винарството.

 

Сродни публикации