Десислава Танева: Няма забрана за износ на зърно заради АЧС » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Десислава Танева: Няма забрана за износ на зърно заради АЧС

Акценти

  • Украйна също е засегната от АЧС, но продължава да бъде сериозен износител

Подобни твърдения и спекулации са „недопустимо говорене“.

По време на парламентарния контрол днес на въпроси за Африканската чума по свинете отговаряше министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Александър Сабанов от „Обединени патриоти“ поиска тя да заяви от трибуната, че няма как заразата да бъде пренесена с фуражите или зърното.

Той коментира, че от няколко дни получава сигнали и запитвания от зърнопроизводител. Хората се оплаквали, че прекупвачи спекулират с разпространението на заразата. Търговците обяснявали на земеделците, че заради пика на АЧС ще бъде забранен износът на зърно от България. По тази причина то трябвало да бъде продадено по най-бързия начин.

Десислава Танева обясни, че това е спекула. Подобни обяснения и коментари не почиват на истина или факти. Тя даде за пример Русия, в която от 12 години има зараза с АЧС, но въпреки това износа на зърно от там не е забранен или преустановен. Украйна също е засегната от АЧС, но продължава да бъде сериозен износител.

Според земеделския министър подобни твърдения, че износът на зърно ще бъде засегнат, ограничен или забранен заради АЧС са „недопустимо говорене“. Тя изрази съжаление, че и зърнопроизводителите вече са започнали да задават подобни въпроси, вярвайки на спекулативни коментари.

Министър Танева категорично повтори, че няма опасност да се зарази зърното, прибрано в районите с АЧС у нас. Тя приключи отговора си, като натърти за пореден път, че няма забрана за износ на зърно от нито една държава, в които има огнища на АЧС.

 

Сродни публикации