Десислава Танева: В 20-километровите зони следва да не останат стопанства без мерки за биосигурност, без значение каква собственост са » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Десислава Танева: В 20-километровите зони следва да не останат стопанства без мерки за биосигурност, без значение каква собственост са

Акценти

  • Министър Танева коментира още, че мярката за доброволното клане на животните е положителна

Точно те са най-рисковият фактор за бързо разпространение на АЧС.

Нови огнища на Африканска чума по свинете бяха потвърдени в последния ден на месец юли. Във връзка с предприетите мерки и недоволството на хората относно заповедта за доброволно умъртвяване на прасетата, днес гост в предаването „Тази сутрин“ по bTV беше земеделският министър Десислава Танева.

Тя обясни, че към момента в страната само в шест области няма нужда от превантивни мерки срещу разпространението на заразата от АЧС. До утре, 2 август, е крайния срок, в който стопани, отглеждащи прасета в лични стопанства тип „заден двор“, ще трябва доброволно да умъртвят животните си. Важно е да се уточни, че тук става въпрос за стопанствата, които попадат във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите.

Към момента в страната потвърдените огнища са 28.

„При 65 регистрирани свинеферми – в 5 има огнища и върви процес на евтаназиране. Останлите свинекомплекси се намират на 18 областни територии, около тях са определени 20-километрови санитарни зони, в които следва да не останат стопанства без мерки за биосигурност, без значение каква собственост са“, обясни министър Танева.

Тя коментира още, че на места е можело да се положат повече усилия при изпълнение на предприетите вече мерки. Стана ясно, че в някои райони на страната хората все още не са наясно защо и каква е целта на предприетите мерки и издадените заповеди. Именно това неразбиране и неспазване на правилата до голяма степен затруднява овладяването на заразата.

Десислава Танева подчерта още, че от почти месец представители на научната общност работят на терен в Северна България.

Паралелно с подробните обяснения, които министърът даде за навлизането на вируса в Европа и борбата на отделните държави с него, тя коментира и броя на умъртвените у нас животни. Заради АЧС в страната ще бъдат умъртвени близо 126 000 свине, отглеждани в свинекомплексите, които вече са с потвърдени огнища. За разлика от тях свинете, отглеждани в личните стопанства  тип „заден двор“, които ще бъдат евтаназиране са под 600. Тези цифри са стряскащи сами по себе си, но министърът ги сравни с рестриктивните мерки предприети в Чехия. Там за ликвидиране на заразата са умъртвени всички свине в страната, а след това е било забранено на стопаните да подновят отглеждането на прасета.

Министър Танева коментира още, че мярката за доброволното клане на животните е положителна.

При нея стопаните няма да загубят месото, а ще могат да го използват. Въпреки това хората са недоволни и не искат да колят прасетата преди да са се разболели.

Подробна информация беше дадена и за предприетите мери във връзка с възможността от разпространение на заразата от дивите свине. При тях вече са регистрирани 23 случая, а 40 са засегнатите животни. Според сезона се предприемат различни и адекватни мерки за ограничаване възможността за разпространение на вируса. Те могат да са изграждане на капани и подборен лов.

Министър Танева беше категорична, че стопанствата без мерки за биосигурност са най-опасния източник за пренос на заразата. Паралелно с това тя обясни, че според една от хипотезите АЧС е достигнала един от свинекомплексите през кланица, в която са клани заразени свине от лични стопанства. Така при транспорт на животните се предполага, че е пренесен и вируса. Десислава Танева припомни, че летните месеци – юли и август, дори до средата на септември, е пикът на заболяването.

Тя категорично подчерта, че терените за загробване се избират съобразно законовите изисквания, съгласуват се и няма опасност да причинят екокатастрофа.

 

Сродни публикации