Десислава Танева: Водим сериозна битка за управлението на пасищата » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Десислава Танева: Водим сериозна битка за управлението на пасищата

Министерството на земеделието и храните води сериозна битка по начина, по който се управляват пасищата, това каза земеделският министър Десислава Танева. Според нея фондът е недостатъчен за животните, които се отглеждат в България.
„Нашата битка е този фонд (на пасища, мери и ливади – бел. ред), който е основно общински, да бъде разпределян в полза на животновъдите”, каза министърът.
Танева призна за "порочни практики в общините", които са следствие от изкривяванията в сектора, причинени от отпускането на субсидии. Припомняме, че по регламент средства за поддържане на пасища и ливади могат да получават и хора, които не са обвързани с животновъдството.
Данните на МЗХ от последната кампания за директните плащания показват, че 30% от заявените малко над 4 млн. декара пасища, мери и ливади се очертават от бенефициенти, които нямат нищо общо с животновъдството, каза още Танева.
Тя допълни, че правителството е изготвило режим, който да ограничи отпускането на субсидии за бенефициенти без животни.
Поправките в законодателството са две – първата вече е одобрена, а за втората се очаква да бъде гласувана на второ четене в пленарната зала през следващата седмица, заяви земеделският министър.

 

За автора

Сродни публикации