Десислава Танева: Веригите си запазват това, което и в момента правят » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Десислава Танева: Веригите си запазват това, което и в момента правят

Десислава Танева: Веригите си запазват това, което и в момента правят

Акценти

  • В последния вариант на постановлението на МС няма реални ограничения и изискванията към веригите

„Даже и процента махнах в последния вариант“, заяви министър Танева в ефира на БНТ.

(бел. ред. първоначално беше заложено минимум 50% от площта в обектите на веригите да са отделени за български продукти)

Това, което остава в последния вариант на Постановлението на Министерски съвет е изискването към веригите да се продават български стоки на „достатъчно място“ и да представят продуктите „по подходящ начин“. Колко на практика е това място и какъв е подходящия начин – никой към момента не може да каже. Веригите се опасяват, че постановлението създава предпоставка за корупция с въвеждането на тези неясни понятия, които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база.

Веригите излязоха с нови обвинения срещу Десислава Танева

Още една от спорните точки в постановлението беше променена. Първоначално се говореше, че продуктите ще се доставят от производители в радиус от 200 км от обекта. Сега тази цифра я няма.

Прави впечатление, че доскоро министър Танева заявяваше категорично, че няма да отстъпи пред веригите. Закани се дори да въведе изискванията и в закон. От последния вариант на текстовете в постановлението става ясно, че тази позиция всъщност не е толкова твърда.

Ограничения за кооперативните пазари

Министър Танева поясни, че затварянето на пазарите е в резултат на излъчени кадри от съботния ден. В някои градове, на някои от пазарите се е наблюдавало масово неспазване на противоепидемичните мерки. Такъв риск към момента не може да се поеме. По нейно мнение мениджмънтът на всеки един от пазарите носи отговорност. Въпреки това бяха затворени всички пазари и тържища в страната, след което отново бяха отворени. Предстои и повторното им затваряне, без значение дали се спазват противоепидемичните мерки или не.

В същото време производители се оплакаха от малкия брой клиенти по пазарите. По всяка вероятност част от продукцията ще остане и непродадена. Хората по пазарите са намалели на половина, а продукцията се продава на себестойност. „Това никога не е било!“, коментират производителите.

Ще бъде ли поискана оставката на Десислава Танева

„Аз не се притеснявам. Те са в правото си. Всеки е в правото си, демокрация е, да говори каквото иска, да поиска каквото поиска. Моето усилие до последния ден, в който ще работя на тази позиция, е как да намаля щетите от пандемията.“, заяви Танева.

 

 

За автора

Сродни публикации