Денонощно наблюдение извършват от „Напоителни системи“ ЕАД » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Денонощно наблюдение извършват от „Напоителни системи“ ЕАД

Акценти

  • Има готовност за включване на тежка техника, съгласно аварийните планове за недопускане на бедствени ситуации

В цялата страна работят отводнителните помпени станции.

Денонощен обход и наблюдение се извършва на обектите, стопанисвани от „Напоителни системи“ ЕАД. Тези действия са предприети във връзка с усложнената метеорологична обстановка и падналите големи количества валежи от дъжд. Денонощно продължава работата на отводнителните помпени станции на територията на цялата страна. Аварийните складове на всички клонове са оборудвани с необходимите материали. Това съобщиха на 2 юни 2019 г. от Министерството на земеделието, храните и горите.

В прессъобщението се казваше още, че при необходимост има готовност за включване на тежка техника, съгласно аварийните планове за недопускане на бедствени ситуации.

Заради обилните валежи се очаква повишение на водните нива в долните течения на реките от Дунавския район – Искър, Осъм, Вит, Янтра, Русенски Лом, а също и на реките Бели Лом и Черни Лом при с. Красен, Област Добрич. Там е най-ниската точка, а през миналата година е изградена преградна стена и продълбочаване на речното корито. Така е трябвало да се осигури неговата проводимост.

Критична е ситуацията в района на Попово – в селата Дриново и Априлци, където за час са паднали над 110л/кв.м дъжд и временно е затворен пътят за движение Разград-Попово-Антоново. Денонощно се следи нивото на река Поповска.

 

Сродни публикации