Делото за овцете в Болярово стигна до ВАС » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Делото за овцете в Болярово стигна до ВАС

Акценти

  • Стадото в Болярово не е умъртвено, но и животните в него са се увеличили и вече са близо 280

Районният съд в Елхово отмени глобата, наложена от ОДБХ-Ямбол

Преди време Агенцията по безопасност на храните в Ямбол наложи глоба в размер от 1 900 лв. на стопаните от Болярово. С решение на Районния съд в Елхово тя беше отменена. Санкцията беше заради забраната на стопаните да допуснат ветеринари във фермата при животните си. Въз основа на заповед на изпълнителния директор на БАБХ животните трябваше да бъдат умъртвено отдавна заради положителните проби за чума в стадото.

Актът за административното нарушение е подписан от шефа на Областната служба по безопасност на храните д-р Николай Георгиев. Наложената глоба е от дата 3 август 2018 г. В Болярово 130 овце трябваше да бъдат евтаназирани, но стопаните им не допуснаха ветеринарите да го направят.

съдебно решение

Решението на съда беше аргументирано с обяснението, че липсата на съдействие не означава възпрепятстване на работата. То подлежи на обжалване пред Административния съд в Ямбол. Съдиите там си направиха отвод и затова делото ще бъде изпратено за ново разпределение във ВАС. Към момента стадото не само, че не е умъртвено, но и животните в него са се увеличили и вече са близо 280.

 

Сродни публикации