Деликатесни видове зеле » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Деликатесни видове зеле

Акценти

  • Къдравото зеле е с по-високо съдържание на сухо вещество, протеини и витамин С от главестото

Обикновеното главесто бяло зеле е един от най-разпространените зеленчукови видове у нас, наред с доматите и пипера. Неговата популярност се дължи на неголемите изисквания към климат и почва, високи добиви и добрите вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства.

В последно време обаче все по-голяма популярност придобива производството и консумацията на други по-нови видове зелета, като цветното (карфиол), броколито и китайското зеле. Относително по-малко известни са къдравото (савойско) и брюкселското зеле. Тези нови видове се отличават със специфика и някои предимства по отношение на кулинарни и вкусови качества, което ги прави интересни за производители, търговци и консуматори.

 

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЗЕЛЕВИТЕ ВИДОВЕ

 

Всички споменати видове се отнасят към семейство зелеви (ВазБюасеа) и имат сходни ботанически, анатомични, биологични особености, изисквания към условия на средата и технология на отглеждане, близки до тези на бялото главесто зеле. Специфичните качества и изисквания на конкретните видове зеле са обект на настоящата статия.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации