Дебат за бъдещата ОСП ще се проведе в МЗХГ » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Дебат за бъдещата ОСП ще се проведе в МЗХГ

Акценти

  • Taнева: Таваните на плащанията трябва да са въпрос на национално решение, да се запази и да се увеличи процентът на обвързаната подкрепа

Публичен дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика ще се проведе на 25 юли.

Тя ще се проведе в МЗХГ по покана на министър Десислава Танева. На нея ще бъде представено координационното звено.

Разговорите за бъдещето на Общата селскостопанска политика през следващия програмен период стартираха по време на Националната среща на земеделските производители в България.

Координационна група в МЗХГ ще обсъжда с бранша процеса по договаряне на новата Обща селскостопанска политика. Целта е да се предприемат най-полезните и адекватни мерки в процеса по изготвянето на документите по новата ОСП. Все още няма споразумение по многогодишната финансова рамка. Очаква се да бъде постигнато до края на годината. След това ще се пристъпи към финализирането и приемането на трите регламента. Те ще определят правилата по новата ОСП.

Страната ни защитава позицията, която вече е дебатирана с бранша, и е приета от Министерски съвет. Според Танева таваните на плащанията трябва да са въпрос на национално решение, да се запази и да се увеличи процентът на обвързаната подкрепа, както и да се запази националната преходна помощ.

Стратегическият анализ, който се изготвя от Института по аграрна икономика се доработва и в края на този месец, ще бъде представен официално.

 

За автора

Сродни публикации