Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в Русе » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в Русе

Акценти

  • Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона

Регистрирано е ново огнище в Плевен.

БАБХ потвърди за две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Русе – лично стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине – село Ценово, община Ценово, както и в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла.

Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), днес, 16 юли 2019 г.

До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

Отново в област Плевен бе потвърдена АЧС в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта.

Създадени са зони на рестрикция, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона. Ще се спазят изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

В създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

 

За автора

Сродни публикации