Два самолета ще заснемат земеделските терени у нас » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Два самолета ще заснемат земеделските терени у нас

Акценти

  • Операцията ще обхване изцяло или частично области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и др.

От 8 юли се планира да започне ново самолетно заснемане на земеделските терени у нас.

Ще обхване около една четвърт от цялата територия на страната и е последната част от изпълнението на четиригодишен проект за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цяла България.

Заснемането за 2019 г. трябва да приключи до края на месец юли при благоприятни климатични условия. Това прогнозират от Министерството на земеделието.

Операцията ще обхване изцяло или частично области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище. Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна също са част от градовете, които ще се наблюдават.

Пограничните с Република Сърбия райони в области София област и Перник ще бъдат също обхванати.

Заснемането се извършва с два самолета, оборудван и с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофото карта.

След разчитане на новата ЦОФК, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки проведени през годината, които се предвижда да стартират през месец август, ще бъде определен обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2019 г., уточняват от МЗХГ.

 

За автора

Сродни публикации