Двама са глобени за укрити домашни прасета в Русенско » Съвети в земеделието

септември 25, 2022

Двама са глобени за укрити домашни прасета в Русенско

Акценти

  • За поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването

Двама стопани в Русенско са глобени за укрити общо три домашни прасета.

Животните, отглеждани в стопанства от тип „заден двор“, са хуманно умъртвени. Това съобщи директорът на ОДБХ- Русе д-р Георги Дяков.

Той обясни, че за двата случая – в Ново село и в Бяла, са подадени сигнали, че стопаните не са изпълнили заповедта на областния управител на Русе и закона за ветеринарно-медицинската дейност относно умъртвяването на всички домашни прасета като част от мерките против разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Дяков обясни, че санкцията за подобно нарушение е между 500 и 1000 лева.

Той каза още, че за поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.
По време на заседанието на областната епизоотична комисия Дяков съобщи, че от свинекомплекса в Бръшлен, където заради болестта бяха умъртвени 40 000 прасета, е подадена жалба в съда. Според собственика на фермата животните не са оценени правилно и обезщетението е занижено с 2 млн. лева.

Дяков обясни, че това, което е зависело от ОДБХ, е свършено и е съобразено с действащото законодателство. Той информира, че оценката, на която се изготвя актът за обезщетение е по цени от статистика за предходния на установяване на заболяването месец.

„На тази база сме направили оценка на стоковите животни. От свинекомплекса имат претенции, че стойността е друга и тя трябва да бъде определена от експерт“, обясни Дяков.

 

За автора

Сродни публикации