Дания е производител номер едно на мляко » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Дания е производител номер едно на мляко

Акценти

  • Статистическите данни сочат, че в Дания през 1998 г., средното количество мляко от крава за година е било 6 800 кг.

Почти 10 000 кг мляко дава една датска крава за година

Дания се нарежда на водеща позиция сред производителите на мляко в ЕС. Средната млечна доходност за страната е 9 600 кг. Това съобщават от Topagrar.com.

Според статистическите данни веднага след Дания се нарежда Нидерландия. В страната ежегодно добивът на мляко от една крава достига 8 700 кг. На трето място, със средна стойност от 8 100 кг, в класацията е Обединеното кралство. Германия остава на четвърта позиция с годишен добив на мляко равен на 7 800 кг.

Проучванията показват, че производителността на датските крави се е увеличила значително през последните години. Статистическите данни сочат, че в Дания през 1998 г., средното количество мляко от крава за година е било 6 800 кг. Това е с около 13% повече мляко спрямо добивите в Германия. Въпреки това до 2017 г. тази разлика се е увеличила и вече е 19 % в полза на Дания.

Експерти обясняват разликата в добивите с комплексното действие на различни фактори. Комбинацията от добрата развъдна работа, професионалните съвети и доброто управление от страна на датските животновъди са осигурили предимството на техните крави.

 

Сродни публикации