Дания бори АЧС с кардинални мерки » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Дания бори АЧС с кардинални мерки

Акценти

  • В Дания популация от диви свине няма, такива мигрират само от Германия

За защита от болестта е взето решение да се избие цялата популация от диви прасета

Това обясни днес д-р Стен Мортенсен – началник на отдел „Здравеопазване на животните“ към Службата по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания. По време на семинара „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете“ той разказа какви са мерките предприети от страната му. Идеята за обмен на опит между специалистите има за цел да помогне на всички. Така се разясняват изпробваните методи за борба, откриват се най-добрите решения и се търсят пропуските в предложените и/или действащите вече мерки.

По думите на д-р Мортенсен цяла Европа страда от тази болест. Най-засегнат е секторът свиневъдство. Според него последиците от разпространението на болестта ще са голямо предизвикателство за преодоляване през следващите години. Той не изключи възможността ситуацията да се усложни още повече. Болестта е навлязла на континента тръгвайки от Африка, преминавайки през Грузия, Кавказ и Русия. Така тя е достигнала и до Европа, а територията, която е засегнала не е никак малка.

В Дания строго контролира популацията на животните. Следят се всички области, които може да се окажат потенциален вход за заразата. Вируса е изключително устойчив. Може да оцелее до 8 месеца в месни продукти, дори в добре обработена шунка. Не е от особено значение дали продуктите са от диво или домашно животно. Въпреки обработката си те могат да допринесат за разпространението на заразата.

 

В Естония само заради болестта производството на свинско месо е намаляло с цели 25 %. В обяснение към цифрите, д-р Мортенсен поясни, че задните дворове и малките ферми вече са преустановили отглеждането на животни.

Той каза още, че в Дания популация от диви свине няма. Такива мигрират само от Германия и тъй като датчаните нямат нужда от този вид животи е взето решение те да бъдат избити.

 

Сродни публикации