Дадоха 7 месеца отсрочка на Наредба Н-18 » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Дадоха 7 месеца отсрочка на Наредба Н-18

Акценти

  • Нужно е през месеците на отсрочка да се направи необходимото, за да може наредбата да стане разбираема и приложима

Представители на бизнеса стигнаха и до Бойко Борисов, за да защитят позицията си и да потърсят заедно решение

От началото на годината негодуванието на бизнеса спрямо Наредба Н-18 за смяната на касовите апарати расте все повече и повече. По-рано този месец финансовият министър Владислав Горанов удължи до септември срока за прилагане на наредбата. Това обаче засегна само някои от търговците. Той обясни, че трябва да се работи съвместно с бизнеса. Необходимо е оборотите да излязат на светло, защото много от сумите остават скрити, допълни още той.

Наредбата създаде много голямо напрежение между представителите на бизнеса и НАП. Отсрочката от няколко месеца е решение, но това време трябва да се използва разумно. Не е добре отново да се чака последния момент за реакция, редакция и дебати. Министър Горанов обясни още, че Н-18 ще се приложи. Тя няма да бъде върната назад, защото е необходимо бизнеса да плаща данъците си, а не да крие доходи.

По-рано днес се проведе среща между премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и представители на бизнеса. Целта беше да се коментират проблемите свързани с прилагането на Н-18. Полезността от борбата със сивата икономика изобщо не беше оспорена по време на срещата. Напротив, тя има своите поддръжници сред представителите на Българската стопанска камара (БСК), които също присъстваха.

Председателят на БСК Радосвет Радев сподели, че именно сивата икономика спъва конкурентоспособността на коректните представители на българския бизнес. Нужно е през месеците на отсрочка да се направи необходимото, за да може наредбата да стане разбираема и приложима.

Съгласно разписаното в Наредба Н-18 НАП своевременно трябва да получава информация за оборотите. До края на следващия месец, 31 март, всички фирми ще трябва да подменят касовите си апарати и софтуера за управление на продажбите.

 

Сродни публикации