Гъбозавод в русенско село намира пазар в Гърция и Румъния » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Гъбозавод в русенско село намира пазар в Гърция и Румъния

Освен за вътрешния пазар гъбозаводът в русенското село Красен, който е един от най-големите в България, изнася и за Гърция и Румъния, заяви директорът на предприятието Светослав Стоянов, цитиран от БТА. Основните гъби, които се търсят там, са печурка и кладница, уточни той.

Голям хит на българския пазар пък e кралската кафява печурка наред с кладницата, заяви той. От август миналата година гъбозаводът започна да произвежда повече такива видове заради голямото търсене, поясни директорът на предприятието.

Средно на ден заводът произвежда около два тона печурка и кладница.

В България има голям внос на бяла печурка от Полша, която е на много ниска цена, въпреки че вкусът й е по-лош от българската, обясни Стоянов. "Цената й е от 20 до 30 процента по-ниска от нашата", посочи Стоянов и допълни, че в Полша производството на гъби е субсидирано от държавата.

Сред видовете кладница в гъбозавода се отглеждат розово фламинго, тамоджи и сива кладница, като ще се направи опити да се отглежда и бразилски бадем. "Този вид гъба вирее в джунглата и е установено, че хората, които живеят в района, в който расте, никога не са боледували от рак, тъй като тя има много полезни свойства", обясни Стоянов.

В предприятието обаче има недостиг на работници. В момента в него работят 60 души, като в зависимост от сезона има нужда от още 20 служители, но такива трудно се намират, каза Стоянов.

 

За автора

Сродни публикации