Гръцки череши заливат пазара » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Гръцки череши заливат пазара

Акценти

  • Гърцките череши са едри и по-кисели, а българските са малко по-дребни, но много по-сладки

Разликата между българските и гръцките плодове се крие във вкуса.

Кампанията по прибирането на реколтата от череши кипи в дните, когато няма валежи. Производители от цялата страна споделят, че реколтата им е добра, плодовете са вкусни и узрели. За съжаление са наблюдава сериозен внос на гръцки череши, които подбиват цените на българската продукция.

Производители споделиха днес в интервю за предаването „Здравей, България“ по NOVA, че изкупуването на плодовете им е изключително несигурно. Сутринта търговците заявяват желанието си за един вид череши, а по-късно през деня се оказва, че изкупуват други.

Тази година земеделците са много доволни от реколтата си. Те разказват, че черешите са сладки и с добро качество. Лесно е да се разпознаят по пазарите. Те са малко по-дребни от гръцките плодове, но са далеч по-вкусни. Особеното на чуждестранната продукция е, че е по-едра и кисела. Опитвайки български и гръцки череши, производителите смятат, че няма как да се сбърка вкуса на родното.

Хората разказват, че в началото на деня изкупуването на продукцията стартира на цена около 1,00 лв/кг, но в края вече може да е доста по-ниска, стигайки до 0,60 лв/кг. От цената на реализираната продукция берачите получават половината. Така при тях, от 1 кг набрани череши и продадени за 1 лв, отиват 0,50 лв. Това е чиста печалба, а остатъкът, които прибира стопанина на градината всъщност трябва да му послужи за покриване на разходите и реализиране на печалба.

 

Сродни публикации