Гръцки инвеститори ще преработват тютюн в Кирково » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Гръцки инвеститори ще преработват тютюн в Кирково

Кооперативният съюз на производителите на тютюн в Гърция SЕКЕ ще строи цех за преработка на тютюн в пограничната община Кирково. Компанията вече е закупила терен от 32.5 дка чрез българското си дружество "Секе Кърджали". Имотът е купен през декември 2013 г., но преговорите с общината са започнали около година по-рано. Парцелът е на стойност 109 хил. лева и има ключово местоположение на международния път Маказа – Комотини в близост до село Подкова. Кметът Сали Рамадан съобщи, че изграждането на предприятието ще започне през пролетта.
Гръцкият инвеститор ще внесе проекта си за одобрение от местната власт след почти двегодишни преговори. Освен че осигури терен за предприятието в община Кирково, SEKE вече изкупува и тютюн в региона. Общинската управа очаква да бъдат разкрити около 15 постоянни работни места, а сезонните работници да са между 60 и 100 души.
Пограничната община от година преговаря и с други гръцки инвеститори, този път за изграждането на две консервни фабрики. Кметът Сали Рамадан коментира пред Капитал, че има тенденция за търсене на алтернативи на тютюна и все по-голяма част от населението в региона се занимава със земеделие и животновъдство.
Кооперативният съюз на производителите на тютюн в Гърция е основан през 1947 г. Изключителните акционери на SEKE са съюзите на земеделските кооперации на най-важните тютюнопреработвателни райони на Гърция. Съюзът е редовен доставчик за големи тютюневи индустрии като Philip Morris, J.T.I., Tobacco Monopolies of North Africa и други. SEKE притежава две отделни предприятия  за преработка на тютюн в Ксанти – едно за сорта източен тютюн с капацитет да обработва 8 тона на час и предприятие за обработване на сорта Foreign Tobacco с капацитет за обработка 3.5 тона на час. Българското дружество на SEKE е учредено през септември 2013 г. със седалище в Пловдив. Гръцката компания е едноличен собственик на капитала на стойност 10 хил. лева.
В България оперират няколко фабрики за преработка на тютюн. Една от най-големите е швейцарската "Сокотаб", чийто приходи за 2013 г. възлизат на над 140 млн. лв. Дъщерното дружество в България е основано през 1992 г., а през 2003 г. започва работа заводът за преработка на ориенталски тютюн в землището на с. Радиново, област Пловдив. Друга голяма тютюнопреработвателна компания е "Плевен – Булгартабак", част от структурата на "Булгартабак" заедно с цигарените "Благоевград-БТ" и "София-БТ". Производственият капацитет на фабриката възлиза на 14 хил. тона, а приходите на дружеството през 2013 г. са достигнали почти 24 млн. лв. Друг гръцки инвеститор с фабрика за преработката на тютюн в Сандански е "Лийв Табако А. Михайлидис". Предприятието работи с български тютюни. Първоначално компанията закупи обособена част от "Струма-С" АД, която преструктурира и оборудва с нови линии. През 2007 г. гръцкото дружество купи и "Сандански БТ", което беше собственост на "Булгартабак холдинг".

 

За автора

Сродни публикации