Грузия се допитва до България за производството на етерично-маслени култури » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Грузия се допитва до България за производството на етерично-маслени култури

Акценти

  • Танева заяви, че страната ни е готова да сътрудничи и подчерта, че има ръст при производството на етерично-маслени култури.

Грузия иска опита на България в производството на етерично-маслени култури.

Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и  извънредния пълномощен посланик на Грузия в България Н.Пр.Тамара Лилуашвили.

От страна на Грузия бе поискано експертно сътрудничество и научен опит в областта на розопроизводството. Министър Танева заяви, че страната ни е готова да сътрудничи. Тя подчерта, че има ръст при производството на етерично-маслени култури.

У нас има изградени големи преработвателни предприятия, а и българското розово масло е със защитено географско указание от Европейската комисия.

„България има Институт по розата в Казанлък, където работят едни от най-добрите научни специалисти, от които Грузия може да почерпи опит“, категорична бе Танева.

От своя страна Н.Пр.Тамара Лилуашвили благодари. Тя заяви, че за Грузия е чест да почерпи опит от България, която е сред водещите производители на етерично-маслени култури.

По време на срещата двете страни обсъдиха и възможността за сътрудничество в областта на винопроизводството и търговията със селскостопански стоки.

 

За автора

Сродни публикации