Грудев: Вече има четирима уволнени служители на фонд "Земеделие" » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Грудев: Вече има четирима уволнени служители на фонд „Земеделие“

Акценти

  • Грудев обеща,че ще постарае да се усвоят всички евросубсидии въпреки закъсненията, направени от предишната администрация на фонд "Земеделие"

Новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев заяви готовност да отстрани „кърлежите от системата“, след като ги идентифицира.

Вече има уволнени четирима служители на фонд „Земеделие“ поради съмнения в безкористното изпълнение на служебните им задължения. Най-високо стоящият е началник на отдел.

„Познавам голяма част от дефектите в системата. Това няма да е добре за лошите герои“, заяви директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев в интервю за БНР.

Той обясни, че за него разликата между лоши и добри герои е дали „са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват тези потоци, не там, за където са предназначени“.

Грудев обеща, че ще се постарае да се усвоят всички евросубсидии въпреки закъсненията, направени от предишната администрация на фонд „Земеделие“. По програмата за най-малките земеделски производители обаче няма да се усвоят изцяло финансовите средства до края на годината.

„Рисковете към края на годината са такива, че за да се справим с тях, ще трябва да извършим плащания със средства от Програмата и на част от площните мерки, тези които се финансират от Програмата за развитие на селските райони“, уточни Васил Грудев.

Директорът на фонд „Земеделие“ обеща, че най-късно до девет месеца ще навакса забавеното финансиране на проекти по различните мерки на европрограмите.

Васил Грудев оглави ДФ „Земеделие“ на 19 юли.

 

За автора

Сродни публикации