Гроздопроизводителите ще бъдат подпомогнати с 1 млн. лв. » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Гроздопроизводителите ще бъдат подпомогнати с 1 млн. лв.

Акценти

  • За тази година ще отчетем високи стойности на износ на пшеница и на слънчоглед

Гроздопроизводителите ще бъдат подпомогнати с 1 млн. лв. по НППЛВС 2019 – 2023 г.

Това съобщи още на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Предвидено е извънредно прилагане на мярка „Събиране на реколтата на зелено“.

„Максималната помощ, която гроздопоизводителите могат да получат е 303 лв. на дка. Тази сума обезщетява загубата на приходи от обичаен добив на винено грозде. Обирането на гроздовете, преди да са узрели и получаването на практика на нулев добив от съответната площ, намалява рискът засегнатите от кризата гроздопроизводители да се окажат в неизгодна пазарна позиция“, обясни още Танева. Финансовата помощ ще компенсира тези загуби и ще осигури доход, който да гарантира на гроздопроизводителите икономическа жизнеспособност занапред.

Производителите ще могат да наемат безработни лица, които получават обезщетение за безработица и такива, които взимат социални помощи.

„Това ще може да става с договор за определена работа по прибиране на реколтата и за повече от един ден, за да им платят според договореното. По този начин безработните няма да изгубят правото си на обезщетение“, поясни Танева. Тя призова стопаните да заявяват необходимост от работници в Бюрата по труда.

Относно очакванията за зърнената реколта, Десислава Танева съобщи, че Областните дирекции „Земеделие“ в страната извършват обследвания на площите.

„Има данни за 100 % пропаднали площи вследствие на суша, особено в Североизточна България. В общ план и проценти това няма да окаже влияние върху баланса на страната като нетен износител. Ние запазваме позиция като износител на значителни количества зърна , които пак ще бъдат налични за износ“, каза още тя и припомни, че страната ни има достатъчно зърнени запаси, за да бъде гарантирано продоволствието.

 

 

За автора

Сродни публикации