Грижи за лозата през вегетацията » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Грижи за лозата през вегетацията

Акценти

  • С настъпването на плача плодните пръчки стават по-гъвкави

Настъпването на активна вегетация – разпукването на пъпките и растежът на леторастите – се предшества от плаченето на лозите.

Плаченето показва, че в растението е започнало усилено сокодвижение. Със затоплянето на почвата корените започват да всмукват вода, която се придвижва към надземните части. Тя изтича през наранените места (отрези и други рани) с налягане до 1,5 атмосфери. За да помогне сокодвижението, е необходимо почвата в зоната на корените да се затопли до 6° -8° градуса. За повечето лозарски райони у нас плачът на лозите започва през март.

Измерено е, че по време на плаченето на лозите от една главина изтичат средно по 0,2 л течност. При силни лози и опресняване на отрезите са измерени до 5 л течност от една главина. По химичния си състав изтеклата при плача течност представлява почти чиста вода. В 1 л такава течност се съдържа до 1-2 г сухо вещество. Ето защо плаченето не оказва вредно влияние върху силата на лозите. Опасенията, че резитбата по време на плача отслабва лозите, са неоснователни.

Продължителното обливане на окото, което е непосредствено до отреза, може да предизвика загниването му. С настъпването на плача плодните пръчки стават по-гъвкави и тогава лесно се извиват и се привързват към телената конструкция.

Напъпването на лозите зависи главно от температурата на въздуха.

Наблюденията са показали, че в зоната на умерения климат разпукването на пъпките започва при трайно установяване на средна денонощна температура 10°. Поради това температурата 10° се приема за биологична нула на лозата, под която тя не проявява външни признаци на активен живот. При нашите почвено-климатични условия разпукването на очите настъпва към 10-15 април. В топлите райони то може да започне и по-рано, а в по-хладните – през втората половина на април. Младите лози обикновено напъпват по-рано от възрастните. Различия има и между сортовете. Например сортовете Перла, Димят и Царица на лозата напъпват рано, а Мавруд, Каберне Совиньон – късно. Последните сортове се засягат по-слабо от пролетните слани.

 

За автора

Сродни публикации