Грамофонче (Convolvulus major hort.) » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Грамофонче (Convolvulus major hort.)

Акценти

  • Грамофончето цъфти непрекъснато от юни до падане на слана

Грамофончето е увивно, тревисто едногодишно растение.

У нас се отглежда предимно в домашните градини за вертикално озеленяване на беседки и огради.

Има слабо развит корен, който прониква на по-голяма дълбочина. Образува тънко стъбло с дължина до 4 m и няколко разклонения още в основата. Стъблото не издържа тежестта на своите листа и цветове и за да се държи изправено му е необходима тънка опора – опънат тел, канап или изправена подпора с малък диаметър, около която се увива с нарастването си.

Цялото растение е добре облистено с последователно разположени едри, сърцевидни листа на дръжки. В пазвите на листата последователно с нарастването на стъблото се образуват цветове на дълги дръжки, по еди или 2-3 от възел. Те са едри, с тясна тръбица и разширена връхна част във форма на фунийка.

Обагрени са най-често в светлосиньо с бяло гърло. Цъфти непрекъснато от юни до падане на слана. През нощта и в облачно, мрачно време цветовете се затварят.

Не понася температура, по ниска от 0 °C градуса.

За доброто си развитие изисква пряко слънчево огряване, богата с хранителни вещества почва. Подходяща е почвена смеска от парникова почва, прегорял оборски тор и пясък.

Растенията трябва да се поливат редовно, обилно, без да се задържа излишна влага в субстрата.

Конволвулус майор е много подходящ за реализиране на вертикално озеленяване около отвори на фасади – обрамчване на прозорци, декорация на външните страници на прозорци, покриване на ажурни парапети на балкони, лоджии, покриване на вертикалносвързащи ажурни решетки между балконите от различните етажи, декорация на страничните стени на лоджии.

Засаден в основата на сградата, може да осъществява връзка между предната градина и миниградината на партерните балкони и лоджии.

Образува хубава растителна преграда от плътна листна маса със зелена багра с напръскани върху нея петна от синята и бялата багра на цветовете, които при добро развитие препокриват в значителна степен зелената.

Подходящ е за фасади с югоизточно, южно, югозападно и западно изложение.

Размножават се чрез семена, които са едри и поникват за около 10 дни. При достатъчно светлина, хранителни вещества и влага младите растения нарастват бързо. Зацъфтяват около 2 месеца след поникването.

Растенията не понасяват пикиране (разсаждане) поради слабо развития корен, затова е по-добре семената да се засеят направо в сандъчетата през април.

Посевът може да се направи и по-рано, през март, в помещение в малки саксийки, като във всяка се слагат по 2-3 семена.

След като пониците нараснат и премине опасността от слани, те се изнасят и се засаждат в сандъчетата, като се изваждат от саксийките заедно с почвата, без да се наранява и нарушата кореновата система.

 

За автора

Сродни публикации