Градушки и порои удариха цялата страна » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Градушки и порои удариха цялата страна

Силни градушки паднаха над няколко области от страната. Ледените късове полетяха първо край Белоградчик, където нанесоха щети на селскостопанската продукция, съобщи кметът на града Борис Николов.

„Най-големи поражения са нанесени на цветята и зеленчуковите градини в дворовете на жителите на Белоградчик, дърветата и най-вече лозята, но няма фатални щети”, добави Николов.

За щастие няма наводнения, но местните власти се подготвят за обещаните от синоптиците по-силни валежи.

Градушка падна и в Пазарджишко във вторник вечерта. Според Диана Илкова, директор на полигона за борба с градушките в региона, зърната на градушката са били големи колкото череша.

Падналите от небето късове били толкова много, че хората не можели да влязат в нивите, за да направят оглед и да оценят колко големи са щетите. Илкова добави, че градоносният облак е бил обстрелван още при влизането му откъм село Славовица до излизането при село Овчеполци, с което са предотвратени по-големи щети.

В сряда гръмотевиците и градушките продължиха яростното настъпление.Този път бомбардирани бяха видинските села Ерден, Лехчево, Владимирово и Мадан. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи, че щетите са предимно в земеделските площи и градини. Той посочи, че градушката е била с големината на малки орехи. Няма изпочупени керемиди на покриви или щети по автомобили.

Силните валежи, придружени с вятър и гръмотевици, събориха липа върху паркиран автомобил в Благоевград, която деформира покрива му. При инцидента няма пострадали хора. Сигналът за изтръгнатото дърво е подаден в сряда около 12 часа.

За късмет на собственика на автомобила между падащото дърво и опела има два пластмасови контейнера за смет. Докато е падал, стволът на дебелото дърво потрошил единия контейнер, след което се стоварил върху задната част на покрива на опела. Силна гръмотевична буря в сряда имаше и в София.

Застраховката за декар излиза около 42 лв. годишно

Проверка показа, че застраховането на един декар, засаден с овошки, излиза около 42 лв. на година. При по-големи площи се прави намаление, като цената може да се смъкне до 32 лв.

Освен това, ако обработваемата площ е залесена с помощта на европейски програми, то тогава стойността може да падне наполовина. Въпреки това има значение какъв е посевът, къде се намира и при какви условия се обработва.

 

За автора

Сродни публикации